Mis on “first look” pulmas?

Mis on "first look" pulmas?

First look-iks nimetatakse seda, kui pruut ja peigmees teineteist pulmas esimest korda näevad. Käib see siis nende “kohtumiste” kohta, mis tehakse enne tseremooniat. Kui noorpaar neäb teineteist alles tseremoonial, siis seda first look-ks ei nimetada.

Millal teha first look?

Enamasti tehakse first look kohe pärast meigi ja soengu valmimist ning vahetult enne ilupildistamise algust. 

Kus first look tehakse?

Tavaliselt fotograaf arutleb noorpaariga läbi, millised oleks nende soovid. Pakub välja võimalused ja ideed, arvestades noorpaari soove ning (peo)koha võimalusi. Kui on kokkuleppe saavutatud, siis suunab fotograaf noorpaari sinna, kuhu parasjagu siis kokku lepiti.

Kuidas teha first look-i?

Klassikaliselt on tegevuskava selline: peigmees ootab kokkulepitud kohas pruuti. Kuna peigmees on pruudi poole seljaga, ei näe ta pruudi saabumist, küll aga kuuleb teda, ning selliselt ootusärevus hüppab suisa lakke. Ning kui pruut on peigmeheni jõudnud ja oma valitud viisil peigmehele ümberkeeramiseks märku annab, näebki peigmees pruuti. Tavaliselt on see vägagi emotsionaalne hetk ja seetõttu austusest noorpaari vastu hoiduvad videograaf ja fotograaf võimalikult kaugele ning on hästi tasa, lastes see protsess teil endal omas tempos läbida. 

Milliseid variante on veel first looki tegemiseks?

Võimalusi on tegelikult palju-palju, aga siin mõned mõtted, mida oleme varasemalt kasutanud: 

  • Peigmees ootab pruuti seistes tema poole näoga. Nii saab ta pikalt enda saabuvat pruuti imetleda. Üllatusmoment on küll pisut väiksem, kuid samas osadele inimestele ongi tõeliselt suure emotsiooni tundmiseks vaja anda aega ning üllatuse korral oleksid nad lihtsalt kohmetud. 
  • Noorpaar seisab üks ühele ja teine teisele poole seinanurka, ust vms seljad teineteise poole. Tähtis on, et valitud kohas saate ümber nurga teineteisel käest kinni võtta. Hoides teineteisel käest, võtke pisut aega hetkesse tulla, hingake sügavalt sisse välja ning kui olete valmis, saate korrag ümber keerata ja teineteist näha. 
  • Veel on varint sellele eelmisele variandile lisada üks armas pisidetail. Kujuta ette, kui seal selliselt teine teisel pool seina seistes vahetate teineteise vandeid. Seda siis kas teineteisele ette lugedes või vaikselt teise poole kirjutatud paberilt vannet lugedes. Ja alles siis kohtute.

Kuidas mina pulmas first look-i pildistan?

Kuna enamasti on first look selline, kus peigmees ootab pruuti, seljaga tema poole, ning pruut ligineb peigmehele ise, siis selgitan justnimelt selle näitel.

 

Ehk siis, nagu ülal öeldud, arutlen noorpaariga läbi, millised on nende soovid, pakun oma lahendused ja ideed ning kui oleme jõudnud kokkuleppeni, et näiteks peigmees ootab pruuti õues, siis asun juhendama.

 

Kõigepealt lepime kokku täpse asukoha first lookiks. Oletame, et näiteks rannas. Seejärel lepin pruudiga kokku märguande, mille järgi ta teab meie juurde tulla. Samuti räägime läbi, millisest uksest, kuspoolt maja vms ta tulla võiks. Lisaks annan mõned ideed, kuidas ta peigmehele saaks ümberpööramise märguande anda. 

Pärast seda lähen peigmehe juurde ning juhatan ta õue vastavasse kohta. Annan kätte suunised ning jätan ta mõnusasti ootama. Suunisteks siis enamasti, et kuhupoole ta peab näoga olema, et ta võib ennast ümber pöörata alles pruudi märguande peale ning et üle kumba õla peaks ta keerama. Seda viimast siis selleks, et tema nägu ikka kenasti kaadrisse saada ja et ka valgus õige oleks. 

 

Pildistamisel kasutan pigem pikemat objektiivi, et saaksin olla noorpaarist veidi kaugemal. Nii jääb neile omavahel privaatsem ruum. 

 

Seejärel jään koos peigmehega pruuti ootama. Alustan pildistamist tavaliselt juba veidi enne, kui pruut on vaatevälja jõudnud ning lõpetan siis, kui noorpaar on teineteist näinud ning nad on ise märku andnud, et on valmis päevaga edasi minema. 

Seejärel juba liigumegi ilupilte tegema. Kui just midagi muud plaanis polnud. 

Kas first look peab olema?

Pulmas pole vist peale tseremoonia ühtegi asja, mis PEAB olema. Julgelt tehke kõike nii nagu sisetunne ütleb. Ja mis hommikusse puutub, siis vabalt võite hommikul ka koos valmis panna. Ning ka see on mega armas ja tore. 

 

Kokkuvõtteks: first look tähistab hetke hommikul, kui noorpaar teineteist esimest korda pulmaks sätituna näeb. Kuna tegemist on väga intiimse hetkega, annan teile selleks kindlasti parajalt ruumi ja aega ning sealjuures nõustan eelnevalt asukoha ja muu olulise suhtes, et kõik kenasti sujuks.

Scroll to Top